Ekonomi

Tarım arazileri suyla buluştu

KAHRAMANMARAŞ (İGFA) – Baraj kapaklarının bulunduğu alanda düzenlenen törende konuşan Kirişci, hükümetin iktidara geldiği günden bu yana yaptığı yatırımlarla suya ve sulamaya verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Önceki yüzyıllarda olduğu gibi bu yüzyılda da suyun stratejik öneme sahip tek unsur haline geldiğini anlatan Vahit Kirişci, “Akdeniz havzasında yer alan ve su stresi altında bulunan bir ülke olarak iklim değişikliği, küresel ısınma gibi kavramlarla karşı karşıyayız. su konusunda daha dikkatli ve çok dikkatli olmayı öğretti. Bu bağlamda kişi başına düşen 1.313 metreküp suyumuzla bugün belki su fakiri değiliz. Ama su zengini de değiliz.” şeklinde konuştu.

Yapılan projeksiyonlarla Türkiye nüfusunun 30 yılda 85 milyondan 105 milyona çıkacağına işaret eden Kirişci, şöyle konuştu: Gerileme olacak dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, suyun en verimli ve ekonomik şekilde kullanılmasının büyük değer taşıdığını vurguladı.

Son 20 yılda su alanında yapılan yatırımlara ilişkin rakamları paylaşan Kirişci, şunları kaydetti:

“20 yıldır suya ayrı bir değer veriyoruz. Bu kapsamda 9 bin 585 tesisimizde 479 milyar liralık yatırımla milletimizin hizmetine sunduk. baraj ve göletler 504’ten 1701’e 3,5 kat arttı.Su depolama hacmimiz 133 milyar metreküptü bunun üstüne 50 milyar metreküp koyduk şimdi 183 milyar metreküpe ulaştı. Ülke olarak suyun gücünden, elektriğin ise hidroelektrik santraller aracılığıyla elde edilmesi… Bu kapsamda 125 olan hidroelektrik santral sayımız 740’tır. bunun üzerine megavat.”

Kirişci, yıllık 2 milyar metreküp içme suyu kullanımının 5 milyar metreküpe çıkarıldığını kaydetti.

Kirişci, can ve mal kayıplarına neden olan yağışların sele ve sele dönüşmemesi için çalıştıklarını belirterek, “Bu alandaki tesis sayımızı yüzde yüz artırarak 10’a çıkardık. bin 413. Yer altı su seviyesini beslemek ve korumak için bir yenilik olarak da yer altı su deposunu gündeme getirdik.Bizim dönemimizde ilk gündeme gelen bu oldu ve buraya da 101 tesis yaptık. 275 metre gövde yüksekliği ile Yusufeli Barajı gibi dünyanın beşinci ve Türkiye’nin en yüksek barajını inşa etti.” ifadesini kullandı.

– “Tarım alanlarımızın susuz kalmasını istemiyoruz”

Türkiye’de suyun yüzde 77’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını kaydeden Kirişci, “Burada da 5 yılda verimliliğimizi yüzde 46’dan yüzde 50’ye çıkardık. Susuz kalan tarım arazilerimiz, inşallah önümüzdeki 5 yılda ekonomik ve teknik olarak sulanması gereken tüm alanlara su getirmiş olacağız ve bu 5 yılın sonunda tüm sulama sistemlerimiz sulanacak. modernize edilmiş basınçlı sulama sistemi dediğimiz sisteme aktarılacak.” 7 milyon dekarlık artışla 70 milyon dekara yani 7 milyon hektara ulaştı. Teknik ve ekonomik olarak sulanmayı bekleyen 1,5 milyon hektar alanımız var. İnşallah onlara da ulaşmış olacağız.” dedi.

20 yılda 176 tesisi Kahramanmaraş’a kazandırdıklarını ve bunun karşılığında 9,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatan Kirişci, Kahramanmaraş’ı sudan daha fazla faydalanmak için önemli bir merkez haline getirmek için değerli adımlar attıklarını ifade etti.

Kirişci, Kılavuzlu sulamanın devreye girmesiyle Kahramanmaraş’ta 195 bin dekar tarım arazisinin suya kavuştuğuna da dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Şu anda saniyede 80 metreküp su ile Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerimizin topraklarına bereket katacak Kılavuzlu sulamasının tamamlanmasıyla birlikte toplamda bin metrekarelik alanda daha fazla sulu tarıma geçmeyi umut ediyoruz. ​107 bin hektar.Kahramanmaraş,Gaziantep ve Hatay’ın hasret kaldığı GAP içeriğinde yer alan Kılavuzlu sulama Orta Ceyhan.Biliyorsunuz Menzelet Projesi ve Orta Ceyhan Menzelet ikinci etap projelerden oluşuyor.Bildiğiniz gibi Menzelet Projesi Kılavuzlu sulama kapsamında Orta Ceyhan Menzelet projesi kapsamında Baraj geçtiğimiz yıllarda tamamlanmıştı. 8,5 milyar liralık harcama yapıldı.”

Güdümlü Sulama Sistemindeki 86 kilometrelik kanalın deprem nedeniyle hasar gördüğünü hatırlatan Kirişci, hızlı bir şekilde gerçekleştirilen ihale ve onarım çalışmalarının ardından 45 gün gibi kısa bir sürede yeniden su verildiğini söyledi.

Kirişci’nin konuşmasının ardından Kılavuzlu Barajı’nın kapakları açılarak sular kanala döküldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu