Haber

Şeref Arpacı: “Bireysel Silahlanmanın Bu Kadar Artmasına İzin Vermeye Devam Edersek Toplumsal Barışın Tesis Edilmesinde Büyük Sorunlar…

CHP Denizli Milletvekili Gürür Arpacı, İstanbul Esenyurt’ta tekelciye düzenlenen silahlı saldırının ardından “bireysel silahlanma” konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşıdı. Arpacı, “Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın aile içi şiddette, kadına yönelik şiddette, kadın cinayetlerinde ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Silahın şakası yok. Bireysel silahlanmanın bu kadar artmasına izin vermeye devam edersek, toplumsal barış ve huzuru yeniden tesis edebiliriz. Bunu tesis etmekte de büyük sıkıntılar yaşarız” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Erdem Arpacı, İstanbul Esenyurt’ta bir tekel bayiine düzenlenen silahlı saldırı ve son günlerde artan şiddet olayları sonrasında; “Bireysel silahlanma” konusunu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Arpacı, silaha erişimde aktif bir kontrol sisteminin çalışmaması nedeniyle Türkiye’de silahlanmanın ortak bir sorun haline geldiğine değinerek, araştırma önerisinde şunları söyledi:

“Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre 2018-2021 yılları arasında ruhsat alım adetlerinin yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiği görülüyor. 2018 yılında 7 bin 630 olan silah ruhsatı alan kişi sayısında ise artış yaşandı. 2021’de 16 bin 56’ya çıktı. 2021’de 3 bin 41 kişi yeni taşıma ruhsatı alırken bu sayı 2021’de 9 bine yükseldi. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2022’de binlerce çocuk “” suçundan sanık olarak yargılandı. Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanun”. 2022’de bıçak bulundurmaktan yargı önüne çıkarılan çocuk sayısı 2021’e göre yüzde 131 arttı. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ve Diğer Aletler (6136 Sayılı Kanun)’ 2022’de 69 bin oldu. 892 oldu. Bu belgelerde yer alan 3 bin 352 sanığın 18 yaşının altında olduğu belirtildi. Bunlardan 455’inin çocuk olduğu görüldü. 12-14 yaş grubunda ise 2 bin 897’si 15-17 yaş grubunda yer aldı. 2021 yılında ateşli silah veya bıçak kullanmak, bulundurmak veya ticaretini yapmak suçundan dava açılan çocuk sayısının 1.453 olduğu belirtiliyor.

“Yüzde 80’i ruhsatsız 20 milyonun üzerinde silah olduğu tahmin ediliyor”

Arama motorlarının verdiği bilgiler de tehlikenin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Türkiye’den ‘Nasıl silah alırım?’ sorusunun aranma sayısının neredeyse her ay arttığı görülmektedir. Sosyal medya platformlarına inen silah tüccarları, dijital kanallardan hemen herkese ulaşabiliyor. Türkiye’de bireysel silahlanma alanında faaliyet gösteren Umut Vakfı’nın çalışmalarına göre Türkiye, silahlanma açısından 178 ülke arasında 14. sırada yer alıyor. Yine Umut Vakfı’nın 2022’deki silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre; 3 bin 984 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı. Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15,46) kesici alet kullanılırken, 3 bin 368 (yüzde 84,54) cinayet ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silahların türevlerine bakıldığında; 143’ü tabanca (asker ve polis tarafından kullanılan resmi silahlar) olmak üzere 2.528 olayda tabanca kullanıldı ve Kalaşnikof dahil 840 olayda çeşitli tüfekler kullanıldı. Ülkemizde %80’i ruhsatsız olmak üzere 20 milyonun üzerinde silah olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca ateşli silahlarla işlenen suçlara ilişkin verilere bakıldığında bu suçların çoğunun ruhsatsız silahlarla işlendiği görülmektedir.

“İZİNSİZ SİLAHLARA ODAKLANMALILAR”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) bireysel silahlanmaya ilişkin 2017 yılı raporunda verdiği bilgilere göre, son on yılda ruhsatlı silah sayısının azaldığı gözlemlense de ruhsatsız gibi net bir silah sayısı yok. veya av tüfeği, çünkü bireysel silahlanma tam olarak tespit edilebilir bir durum değildir. Ancak EGM raporunun son 10 yılı kapsayan suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen hata sayısının 25 bin 547, ruhsatsız ateşli silahlarla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123 olduğu görülüyor. Ruhsatlı silahlardaki düşüşün tek başına bir anlam ifade etmediği, asıl odak noktasının ruhsatsız silahlar olduğu açıkça görülmektedir.

“BİREYSEL SİLAHLANMA HIZLANDIRILMASI AÇILDI”

Veriler, bireysel silahlanmanın toplumsal hayata etkisini ve acı maliyetini göstermesine rağmen, 11 Eylül 2021’de ‘Yönetmelik’te yapılan değişiklikle silah taşıma ruhsatı verilebilecek iş kolları ve bürokratların kapsamı genişletildi. Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler’ ile bireysel silahlanmanın hızı düşürüldü. Kontrolsüz ve kontrolsüz kişisel silahlanma; Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığı basına yansıyan olaylarda görülmektedir. Silahın şakası yok. Bireysel silahlanmanın bu derece artmasına izin vermeye devam edersek, toplumsal barış ve huzurun tesis edilmesinde büyük sorunlar yaşarız. Bireysel silahlanmayı önlemek için gerekli yasal düzenlemeleri yapmamak, hatta bu sorunu görmezden gelmek, hiçbir şey yapmamak ve ‘cezasızlık’ uygulayarak silahlanmayı teşvik etmek demektir. Sonuç olarak, silahlı olaylar önlenemez. Bu kapsamda Türkiye’de bireysel silahlanmanın artması, bu artışın sebepleri ve sonuçları, ruhsatsız silahların hangi yollarla elde edildiğinin araştırılması, söz konusu yolların önlenmesi için çalışmalar yapılması, silahlarla işlenen kabahatlerin önlenmesi ve ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. diğer tüm önlemler. Araştırma komisyonu kurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu