Ekonomi

Yüksek Enflasyondan Kaçan, Döviz Alamayan Koşuşturmaca: Türkiye Kripto Para Sahipliğinde Lider Oldu!

Son yıllarda yerel para birimlerindeki fiyat kayıpları, enflasyondaki yükseliş ve döviz piyasalarında alınan tedbirler Türkiye’yi önemli bir alanda lider konumuna getirirken, enflasyonu yüzde 100’ün üzerinde olan Arjantin bile Türkiye’yi takip etti. Kripto para birimlerine kaçış, dünyadaki ilgiden çok daha fazla oldu.

Dünyanın en yüksek enflasyona sahip ülkeleri arasında yer alan Arjantin ve Türkiye’deki vatandaşlar, artan fiyatlar ile yerel para birimlerinin değer kaybetmesinin dijital para birimlerine yol açtığına dikkat çekti.

Reuters’in ‘Dijital para birimleri Arjantinlileri ve enflasyondan bıkmış Türkleri çekiyor’ başlıklı değerlendirmesinde, merkezi olmayan sistemlerin oynak yapılarının güvenli liman olup olmayacağı sorgulanıyor.

GWI verilerine göre Türkiye’de kripto varlık sahipliği yüzde 27,1 ile dünyadaki en yüksek oran oldu.

Yüzde 104,3 enflasyona sahip olan ve resmi döviz kuru ile piyasa dolar kuru arasındaki farkın neredeyse iki katı olan Arjantin’de kripto varlık sahipliği oranı yüzde 23,5 oldu.

Dünyadaki kripto sahiplik oranının %11,9 olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye ve Arjantin’in kripto varlıklara yönelişinde ise kur kaybı, yüksek enflasyon ve vatandaşların döviz talebini engellemek için yapılan uygulamalar bulunuyor.

Türk Lirası ve Arjantin Pesosu son yıllarda çok hızlı değer kaybederken, Arjantin Pesosu karaborsada dolar karşısında 464, resmi olarak 222 seviyelerinde.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de 19.40 seviyelerinde seyreden dolar/TL, Kapalıçarşı’da 20.50 seviyelerindeydi.

Güvenli liman olan ABD doları veya altın gibi geleneksel yatırım araçlarına erişimin zor olması ve bu varlıklara sabitlenen USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi stablecoin’ler de dikkat çekiyor.

Kaiko analisti Dessislava Aubert, TL’deki zayıflama ve yaklaşan seçimlerin etkisiyle geçtiğimiz hafta USDT-TL işlem hacminin birkaç ayın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

K33 Research analistleri, sermaye kısıtlamaları, finansal ve politik istikrarsızlık olan ülkelerde kripto paralara olan ilginin daha yüksek olduğunu belirtti.

Uzmanlar bu bahiste kripto varlıklarındaki oynaklığa dikkat çekerken,

Sebep-sonuç ilişkisinin önemine de değinildi.

Kriptoların bir kaçış olduğunu düşünüyor musunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu