Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “İslam dünyasının ekonomik yönden güçlenmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İslam ülkelerinin ekonomik taraftan kalkınması için İSEDAK üzere sistemlerin değerine vurgu yaparak, “Türkiye olarak, İslam dünyasının ekonomik yönden güçlenmesi için var gücümüzle gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Siyasi İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 38’inci Bakanlar toplantısında kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. Oktay, konuşmasından önce toplantıda alınan kararları açıkladı. Toplantıda, İSEDAK Mali Destek Programlarının daha fazla sayıda ülkenin faydalanacağı şekilde yaygınlaştırılması, İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi ve Uluslararası Yatırım Fonu’nun boyutunun artırılması, İİT Üyesi ülkeler ortasında Altın Borsası kurulması son emeline yönelik İİT Borsalar Forumu çerçevesindeki çalışmaların desteklenmesi, İSEDAK Gayrimenkul Borsası projesinin güçlendirilmesi, İİT Tahkim Merkezi’nin çalışmalarına aktif katılımın artırılması ve İSEDAK Yüksek Düzeyli Dijital Dönüşüm Girişimi çerçevesinde Yüksek Düzeyli Forum’un faaliyetlerine etkin iştirak sağlanması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İslam ülkelerinin ekonomik istikametten kalkınması için İSEDAK üzere sistemlerin son derece kıymet arz ettiğini vurgulayarak, bu kalkınmanın sağlanması için Türkiye’nin var gücüyle çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

“Dijital dönüşümdeki tecrübemizi dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyoruz”

Geçtiğimiz yıl işbirliği alanına dijital dönüşüm üzere kıymetli ve yükselen bir alanı eklediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Dijital dönüşümde Türkiye modelini İSEDAK ülkeleriyle paylaşmaya ve birlikte geliştirmeye hazır olduğumuzu bir sefer daha söz etmek isterim. Türkiye, Birleşmiş Milletler 2022 yılı e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde, 193 ülke arasında 48’inci olarak sıralamada 5 sıra yükselmiştir. e-Katılım Endeksinde ise 18’inci sıraya yükselmiştir. Ülkemizin dijital dönüşüm sürecinde edindiği kapasite ve tecrübeyi KKTC e-Devlet Kapısı ve Azerbaycan dijital dönüşüm uyumlanma projeleriyle dost ve kardeş ülkeler ile halihazırda paylaşıyoruz” dedi.

“Bölgemizde huzurun teminatı olan ülkelerden biriyiz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “İSEDAK Başkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü açılış konuşmalarında vurguladıkları üzere, salgınla başlayan, güç ve emtia fiyatlarındaki artışla tırmanan, sıcak çatışmalarla daha da berbatlaşan global kriz, yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. Global ve bölgesel çalkantılara karşın, kalkınma seyahatini muvaffakiyetle sürdüren, kendi vatandaşlarıyla birlikte bölgemizde huzurun teminatı olan ülkelerden biriyiz. Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için de Rusya-Ukrayna ihtilafı örneğinde olduğu üzere ağır efor gösteriyoruz. Tüm ülkelerle işbirliğimizi kazan-kazan yaklaşımıyla geliştirirken, dost ve kardeş ülkelerin gereksinimleriyle kendi beklentilerimizi eşleştirmeye ehemmiyet veriyoruz. Başka taraftan Türkiye olarak insani yardımlardan kalkınma takviyelerine global adalet için pek çok alanda yük alıyoruz. Memleketler arası alandaki çarpıklıklara karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek ortaya koyduğu itirazların ve tekliflerin gerisinde tekrar hak ve hakkaniyet arayışı vardır. Lakin global sınamalarla, eşitsizliklerle, adaletsizliklerle ülkelerin tek tek başa çıkması mümkün değildir” diye konuştu.

“İslam dünyasının ekonomik istikametten güçlenmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz”

İslam dünyasının ekonomik yönden kalkınması için İSEDAK gibi mekanizmaların son derece önemli olduğunu vurgulayan Oktay, “İSEDAK ülkeleri ortasında işbirliğini güçlendirerek, bölgesel ve global barışa, istikrara, kalkınmaya verdiğimiz katkıları artırmak için dertleniyor olmalıyız. Kendi ülkelerimizden başlayarak külfetli bir devirden geçen insanlığın önünde yeni ufuklar açmak için, umutları yeşertmek için dertleniyor olmalıyız. Bugün burada bulunan tüm temsilcileri İSEDAK bünyesindeki çalışma kümelerinden daha aktif halde faydalanmaya ve tüm üye ülkeleri daha aktif işbirliği konusunda harekete geçmeye davet ediyorum. İslam dünyasını daha güçlü bir iktisada ulaştırmak ve Müslüman coğrafyaları müreffeh bir geleceğe ulaştırmak gayesiyle İSEDAK üzere düzenekleri gelin daha aktif halde kullanalım. İslam ülkeleri olarak, ticari ve ekonomik işbirliğimizi daha da ilerletmemiz, krizleri fırsata çevirme çabamızda bizlere katkı sağlayacaktır. Nasıl ki ülkemizin her alandaki menfaatleri doğrultusunda var gücümüzle çalışıyorsak, Türkiye olarak İslam dünyasının ekonomik istikametten güçlenmesi için de var gücümüzle uğraş göstermeye devam edeceğiz” sözlerini kullandı. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu