Haber

CHP Tekirdağ’da güçlü, Yeşil Sol ‘tarihi sonuç’ peşinde

Ferhat Yaşar – Ümit Büget

TEKİRDAĞ – Gerçek Trakya’daki durumu görmek için çıktığımız yolculukta Edirne ve Kırklareli’den sonra son durağımız Tekirdağ. 2018 seçimlerinde CHP ve AK Parti’nin 3 milletvekili çıkardığı ilde İYİ Parti’nin de 1 milletvekili bulunuyor. Büyükşehir, 14 Mayıs seçimlerinde bu kez Ankara’ya yedi değil sekiz milletvekili gönderecek.

Bir milyonu aşkın nüfusuyla büyükşehir statüsündeki kentte, seçimlerin bölgedeki diğer illere göre daha çekişmeli geçtiği meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaklaşık 850 bin seçmen oy kullanacak.

Marmara Bölgesi’nin Trakya tarafında yer alan il; Doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrili olması, birçok farklı bölgeye yakınlığı ile coğrafi bir avantaja sahiptir. Öte yandan turizm, sanayi ve tarımdan pay alamama Tekirdağlıların en çok şikayet ettiği konulardan biri.

Aday listelerine yakından bakıldığında Parti Sözcüsü Faik Öztrak CHP’de birinci sırada yer alıyor. Bölgede tanınan bir restoranın ikinci kuşak işletmecisi Mestan Özcan, AK Parti’de ön sıralarda yer alıyor. İYİ Parti ilk sıralarda Selcan Hamşıoğlu’ndan ayrılırken, Yeşil Sol Parti’nin bölge birinci adayı Muazzez Orhan Işık oldu.

Girdiği ilk seçimde Tekirdağ’dan bir milletvekili çıkaran İYİ Parti, kentteki yayılma stratejisini çeşitli nedenlerle AK Parti ve CHP’den memnun olmayan seçmeni ‘yakalamak’ üzerine kurdu. Artık AK Parti’yi desteklemek istemeyen, ancak kültürel ve toplumsal kodları nedeniyle doğrudan CHP’ye oy vermek istemeyen, kendini muhalefet olarak tanımlayan, milliyetçi noktalara hakim olan ve CHP’yi bulamayan seçmenler. Bu noktalarda ‘yeterli’, onlara da yönelin. düşünüyorlar.

Tekirdağ halkı ülkeye verdiği katma fiyatın karşılığını alamadığını düşünüyor. Çerkezköy ve Çorlu’da organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar bulunmaktadır. Tekirdağlılar, “Fabrikaların bütün yükünü biz taşıyoruz. Çevre sorunlarının, elektriğin buradan kullanılmasının, atıkların burada bertaraf edilmesinin yükünü biz çekiyoruz. Eğlenmeye gelince, bu şirketlerin merkezleri İstanbul’da olduğu için parayı vergi daireleri kazandırdığı için İstanbul oluyor.”

‘Plaj DENİZ AMA TESİS YOK’

Süleymanpaşalı bir gençten bir sitem daha gelir. Tekirdağ sahiline gidemediğinden şikayet eden genç nedenini şöyle açıklıyor: “Orada beni cezbeden bir şey yok. Burada hem büyükşehir belediyesine hem de Süleymanpaşa Belediyesi’ne sitemimi söyleyebilirim. Gidebileceğim bir yer yok. gençleri cezbedecek.Çanakkale veya Silivri sahiline gittiğimizde alkollü veya alkolsüz seçenekler sunacak birçok yer ve aktivite var.Ama bizde o yok.”

Süleymanpaşa

ŞENTOP’A KRİTİK: FAYDASI OLMADI

Benzer bir eleştiri AK Parti’de üç döngü kuralına takılıp kaldığı için aday gösterilmeyen 27. Dönem Tekirdağ Milletvekili ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a da yöneltildi. Şentop, Tekirdağlılara göre Türkiye’nin iki numaralı ismi olmasına rağmen Tekirdağ’a katkısı olmadı.

ROMALILAR NE DİYOR?

Romanlar açısından Edirne’den farklı bir durum öne çıkıyor. Aydoğdu Mahallesi’ndeki Romanlar, Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı seçimini AK Parti’den Cüneyt Yüksel’i kazanmalarına rağmen kimsenin gelip durumlarını hatırlayıp hatırlamadıklarını, bu nedenle CHP’li büyükşehir belediyesinden destek aldıklarını söylüyor. .

Edirne’den farklı olarak Tekirdağ’da seçmen CHP listelerinden ve CHP’li büyükşehir belediyesinden çok şikayetçi değil. Sadece ilk aday olan Faik Öztrak için ‘Babadan oğula, dededen toruna mesele, yeni isimler gelse daha güzel olur’ notunda yazılıyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi CHP’nin elinde ama denize kıyısı olan merkez ilçe Süleymanpaşa iktidarda. Şehri dolaştıktan sonra AK Parti ilçe binasına uğradık. Bizi karşılayan parti liderlerinden bazılarının sıkı Newspaper Wall okuyucuları olduğunu öğreniyoruz. Kaymakamlık görevinde bulunan Mithat Aktaş sorularımızı yanıtlıyor.

Mithat Aktaş

AVUKATTAN DAHA FAZLA BALKON İSTİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk turda seçileceğine inandığını söyleyen Aktaş, kentteki temsilci dağılımıyla ilgili şunları anlatıyor: “Gönül tabii ki sekizi de almak istiyor. Burası Tekirdağ. Burada çok siyasi farklılıklar var. Buna rağmen sayıyı bir-iki yukarı çekeceğimizi düşünüyorum.Cumhurbaşkanlığı seçimi benim için daha önemli.Milletvekili sayısı üç,dört,beş olur.En önemlisi Sayın Erdoğan’a yaptırmaktır. birinci türden sonra balkon konuşması.”

‘BURADA ÇALIŞMA BÖLÜMÜ AZ’

Şehrin nabzını siyasetçilerden uzak tutmak isterken, Emekli-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Resul Mustafa Taşkıran’ın makamında nefesimizi kesiyoruz. Taşkıran, kentin siyasi resmini şöyle çiziyor: “Tekirdağ’da kozmopolit bir yapı oluşuyor. Daha önce bu seviyede değildi. Yeni limanların inşasıyla şehrin yapısı değişmeye başladı. Bunu merkez için söylüyorum. Ama onun dışında Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Muratlı zaten sanayi bölgesi ve göç alıyorlar. Tekirdağ emekliliğin merkeziydi. Şu anda 10 bine yakın emekli var. Burada çok az işçi sınıfı var. Bu nedenle Emekliler Sendikası olarak buradayız.”

Resul Mustafa Taşkıran

“Cumhuriyet Halk Partisi burada her zaman birinci parti olmuştur” diyen Taşkıran, “Ama önceki yerel seçimlerde AK Parti 11 ilçenin üçünde belediye seçimlerini kazandı. Merkez ilçe Süleymanpaşa da AK Parti’nin elinde. Büyükşehir belediyesi CHP’de. Her iki belediyeden de zaman zaman şikayetler oluyor.”

‘PEYNİR KALIBI ALDIM GERİ VERMEDİM’

Bölgedeki ekonomik duruma değinen Taşkıran, “Emekliler adına konuşayım, 2010 yılında emekli olduğumda 900 lira maaş ödeniyordu, asgari ücret 220 liraydı. Şu anda asgari ücret 8 bin 500 lira iken ben 7 bin 500 lira alıyorum. Farkın nasıl eridiğini hesaplayın. 13 yıllık emekliyim, 21 yıllık bir yetki var. Bu dönemde yaşananları ‘dış güçler’ olarak açıklayamayız” dedi.

“Geçen Pazar bir kalıp peynir aldım, tarttım, 180 lira dedim. “Utandım ve veremedim” diyen Taşkıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Süt üreticilerinin olduğu bir coğrafyadayız. Malkara bugün süt üretiminde, hayvancılıkta ve et üretiminde bir süper güçtür. Aynı şekilde Tekirdağ’ın köyleri de. Ben böyle bir şehirde 600-700 gram peynir kalıbına 180 lira veriyorum.”

Taşkıran, kentte yüzde 30’lara yakın kemik kütlesi olduğunu söylerken, sürpriz vekillik için Yeşil Sol Parti’yi işaret ediyor: “Milletvekili çıkma ihtimali çok yüksek. Son seçimlerde ciddi oy aldılar ama bana göre tek dezavantajları ittifak ortağı Türkiye İşçi Partisi’nin de aday göstermesi.”

SÜRPRİZ ADAYLARI BULUN

Mustafa Taşkıran’ın işaret ettiği ‘sürpriz aday’ Muazzez Orhan Işık’ın seçim çalışmalarını yürüttüğü Çorlu’dayız.


Çorlu kağıt üzerinde Tekirdağ’a bağlı ama atmosfer olarak daha çok İstanbul’dan izler taşıyor. Gri mimarisi ve gerilim seviyesi İstanbul’dakiyle hemen hemen aynı. Çorlu’yu bir İstanbul ilçesi ile eşlemek isterseniz sanayi merkezi olan Esenyurt’tan bahsetmek yanlış olmaz. Farklı kültürlerden ve dillerden birçok insan hiçliğin ortasında yaşıyor.

Edirne ve Kırıkkale’de trafikte yayalara yol veren nezaket ve araçları görmek pek mümkün değil. Herkes bir yere varmak için acele ediyor.

‘TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN GÖÇ ALAN BİR ŞEHİR’

Kent meydanındaki parti standında tanıştığımız Yeşil Sol Parti Tekirdağ 1. Sıra adayı Muazzez Orhan Işık çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Yeşil Sol olarak burada çok güzel çalışmalarımız var. Hemen hemen herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye’deki tüm renkler bu ilde toplanmıştır. Her kimlikten, dilden ve inançtan vatandaşı olan bir şehirdir. Renk seçimi çalışmaları da bulunmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanından göç alan bu şehirde toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Muazzez Orhan Işık

“Burası Kürt nüfusun yoğun olduğu bir yer” diyen Işık, “Elimizdeki veriler üzerinden yaptığımız değerlendirmelere göre vekalet veriyoruz. İlk vekaletimiz olacak, 2018’de vekaleten vereceğiz. Yeşil Sol Parti adına HDP’liler ilk temsillerini burada yapacaklar, bu anlamda büyük bir heyecan ve coşku içindeyiz.”

Cumhuriyetin ilanından sonra Trakya’da aydınlanmanın başladığını belirten Işık, “Cumhuriyetin 2. yüzyılına başladığımızda buradan parlak bir gelecek inşa edeceğiz derken bunu kastediyoruz. Değişime Tekirdağ’dan başlayacağız. Her zaman eşit ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğimiz, yeni, aydınlık bir yüzyıla başlayacağımızı söylüyoruz.”

Işık, “Herkes vekil diyor ama potansiyele bakıp sadece bölgeden göç eden nüfusu değerlendirdiğimizde 120 binin üzerinde seçmen var. İlk kez oy kullanacak 75 bin civarında genç seçmen var. Bunların en az 17 bini HDP tabanının yeni seçmeni. Tüm bu dinamikleri göz önünde bulundurduğumuzda ve karşılaştığımız ilgiyi de eklediğimizde ikinci vekaleti kaldırma ihtimalinin olduğunu biliyoruz. Halkımızın karşısına böyle bir sürprizle çıkabiliriz” diye savunuyor.

YENİ GÖÇÜN TEKİRDAĞ’A ETKİSİ NEDİR?

Tekirdağ’ın 2018 seçimleri sonrasında sınır illerden aldığı yoğun göç, Yeşil Sol amblemi altında seçime girecek olan HDP’yi ‘sürpriz parti’ olarak bir adım öne taşıyor. Trakya bölgesindeki HDP örgütlerinin var güçleriyle çalışmalarını burada yoğunlaştırdıklarını söylemek yanlış olmaz. Büyükşehir ve Süleymanpaşa belediyelerinden gelen memnuniyet veya şikayet durumu dikkate alındığında AK Parti’nin Tekirdağ’da bir milletvekili kaybetmesi, CHP’nin ise sandalye sayısını artırması sürpriz olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu