Haber

Başak Demirtaş adaylığından neden vazgeçti?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden kısa süre önce DEM Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olabileceğini açıklayan HDP’nin tutuklu eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, 16 gün sonra bu kararından vazgeçti.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, 5 Şubat’ta DEM Partili bir heyetle görüştüğünü belirterek, “Karşılıklı istişarelerimiz sonucunda partimiz bu irade beyanından güç aldığını belirterek bizleri onurlandırmıştır. Partimizin önümüzdeki günlerde açıklayacağı adaylar hepimizin adayı olacak ve tüm gücümüzle bu değerli dostlarımızın arkasında duracağız.” “Partimizin başarısı için çalışacağız” dedi.

Eş zamanlı olarak DEM Partisi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Yetkili kurullarımız bu aşamada tüm seçenekleri tartışarak gelişmeleri değerlendirdi ve Sayın Başak ile bir araya gelerek ortak aday olmaması gerektiği kanaatine vardılar.” tam bir uyum ve koordinasyon içinde.”

Hem Demirtaş hem de DEM Partisi’nin açıklamalarında kararın ortak alındığı vurgulandı.

Selahattin Demirtaş’la görüşme

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre, DEM Partili Başak Demirtaş’la pazartesi günü yapacağı görüşme öncesinde Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’la da temasa geçildi. İkili kararda Selahattin Demirtaş’ın Ankara kulislerindeki görüşünün de etkili olduğu düşünülüyor.


HDP’nin tutuklu eski eşbaşkanı Selahattin DemirtaşFotoğraf: HDP

DEM Parti bünyesinde yapılan değerlendirmelerde Başak Demirtaş’ın en güçlü aday olduğu belirtilirken, belli bir desteğe sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “kaybeden” parti olmaması da dile getiriliyor. tabanda da tartışılıyor. Partiden yapılan açıklamalarda “İmamoğlu’nun kazanıp kazanmaması bizi ilgilendirmiyor” denilirken tabanın hassasiyetinin dikkate alındığı belirtiliyor.

DEM Partili üyeler, İstanbul’dan aday gösterme fikrine sadık kaldıklarını söylüyor.

DEM Partili üst düzey bir yönetici, DW Türkçe’ye şunları söyledi: “Başak Demirtaş’ın yaptığı açıklama, ‘Bizi hesaba katacaksınız’ demekti. DEM Parti siyasetini dikkate almak için yapılan bir açıklamaydı. Bunu başardı mı? Resim net. evet başardı.” Tüm partilerin oyu DEM Partisi’nin hamlelerine göre oluşturduğunu savunan DEM yöneticisi, “Diğer partilerin ittifak, iş birliği, güç birliği anlayışı ‘Bizimle kalın’ demekten öteye geçemez. Görüldü ki birlik ve beraberlik ortaya çıktı. iktidar başka bir süreçtir.”

Partili, kayyum atanmaması, hasta tutukluların serbest bırakılması ve tecridin kaldırılması konusunda AKP hükümetiyle pazarlık yapıldığı iddialarını reddederek, “Bunlar pazarlık değil, mücadele alanlarıdır” dedi.

DEM Partili üyeler, bu süreçte CHP ile Başak Demirtaş’ın herhangi bir temasının olmadığını ancak İmamoğlu ve DEM Partili bazı isimlerin temas kurduğunu belirtiyor. Başak Demirtaş’ın İstanbul’da aday olması durumunda dengelerin İmamoğlu aleyhine değişebileceği yönünde yorumlar yapıldı.

Kararın açıklandığı gün DEM Partili milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Saruhan Oluç da cezaevindeki Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti. Tiryaki, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Başak Demirtaş’ın partinin bilgisi dahilinde karar verdiğini hatırlatarak, “Çok net bir mesaj var: Başak Hanım’ın adaylık beyanı partimizi güçlendirmek amaçlıydı, çekilme beyanı da kanun kapsamındaydı.” Partimizin bilgisi, Bütün bu süreçler birlikte yürütüldü, ‘Halkımız bilsin, milletimiz bize güvensin, biz ne yaptığımızı biliyoruz’ diyor sevgili Selahattin Demirtaş.

DEM Partisi’nin adayı kim olacak?

Başak Demirtaş’ın pes etmesinin ardından şimdi de DEM Partisi’nin İstanbul adayının kim olacağı tartışılıyor. DEM Partisi’nin bu konuda 9 Şubat’a kadar karar vermesi bekleniyor. Adı geçen adaylar arasında DEM Parti TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, DEM Partisi Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP eski milletvekili Ali Kenanoğlu da yer alıyor.

CHP ve AKP’de nasıl yankı buldu?

Başak Demirtaş’ın kararı CHP’de memnuniyetle karşılandı. DEM Partisi’nin “muhalefetin oylarını bölmesinden” endişe duyan CHP’liler, bu kararın toplumsal muhalefetin birleşmesine katkı sağlayacağını düşünüyor. Ancak DEM Partisi’nin aday göstereceği için Kürt seçmene yönelik ikna çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Demirtaş’ın adaylıktan çekilmesinin ardından CHP’nin bazı ilçeleri DEM Partisi’ne devredip devretmeyeceğine ilişkin sorular da gündemde. CHP’nin DEM Partisi’nin onayıyla hem Adana hem de Mersin’de ilçe adayı çıkarabileceği iddia ediliyor.

AKP, İstanbul özelinde yapılan son çalışmalara göre Başak Demirtaş’ın aday olması halinde seçimin “büyük ölçüde” kazanılacağı kanaatindeydi. Ancak Demirtaş’ın pes etmesinin ardından yeni bir değerlendirme yapılması bekleniyor. Bu bağlamda Yeniden Refah Partisi ile gerçekleşmemiş işbirliğinin yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor. YRP, İstanbul adayını 10 Şubat’ta açıklayacağını açıklamıştı.

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu